Ana SayfaRomanNotre Dame'ın Kamburu

Notre Dame’ın Kamburu

Notre Dame’ın Kamburu – Viktor Hugo

Tür:Roman
Yazar:Victor Hugo
Yayınlanma Tarihi:1831
Yayınevi:Can Yayınları
Karakterler

Quasimodo: Romanın ana karakteridir. Çingeneler tarafından katedrale bırakılan bu çocuğa ismini Rahip Claude Frollo vermiştir.

Esmeralda: Güzel ve genç bir çingene kızdır.

Claude Frollo: Bekar kalması gerekirken Esmeralda’ya aşık olan rahiptir.

Pierre Gringore: Bir şairdir. Yolu çingene mahallesine düştüğünde Esmeralda ile tanışır.

Louis XI: Dönemin Fransa kralıdır.

Phoebus: Esmeralda’nın aşık olduğu yüzbaşıdır.

Jehan Frollo: Claude Frollo’nun kardeşidir.

Fleur-de-Lys: Gondelaurier Phoebus’a aşık olan soylu kızdır.

Konusu

Roman, çirkin, kambur, engelli ve çok tuhaf bir yaratık olan Kilise zangocusu ile Fransa’nın ruhani ve dini lideri Claude Frollo’nun Çingene Kızı Esmeralda’ya olan aşkı ve ortaya çıkan ikilem ve tepkileri konu alıyor.

Fransa’da imparatorluk döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan bir kitap, Victor Hugo, kaderin insanların hayatındaki yerini ve bu yoksulluğun insanları köreltmediğini ortaya koyuyor.

Notre Dame’ın Kamburu Özeti

Eserde Claude Frollo adlı bir rahip katedralin önünde bir bebek bulur. Çok çirkin bir bebek olduğu için ona Latince “eksik-tamamlanmamış adam” anlamına gelen Quasimodo adını verir. Quasimodo büyüdükçe katedralde komi görevine başlar. Bir süre sonra zil sesiyle sağır olur.

Bir gün Esmeralda adında bir kızla tanışır. Esmeralda genç ve güzel bir kızdır. Bu kız küçükken Çingeneler tarafından ailesinden kaçırılmış. Quasimodo ona aşık olunca işler karışır. Çünkü Papaz Claude Frollo’nun da Esmeralda’ya karşı hisleri var. Esmeralda ise hayatını kurtarmak için özgür ruhlu bir filozof ve aynı zamanda bir şair olan Gringoire ile evlidir.

Esmeralda’nın kalbi, asil ve zengin bir ailenin kızıyla nişanlanmasına rağmen çapkın ve yakışıklı bir subay olan Ph Olanbus tarafından çalınmıştır. Frollo, kıskançlığı ve karşılıksız aşkına duyduğu nefretin ardından, Esmeralda ve Phœbus karşılaştıklarında bir gece kaptanı hançeriyle öldürmeye çalışır. Esmeralda’yı suçlar. Herkes Esmeralda’nın bir çingene ve bir büyücü Olduğunu düşünerek bunu yaptığını düşünür. Esmeralda suçlu olmadığını söylese de insanlar çingene yerine rahibeye inanmayı tercih ediyor.

Esmeralda, infaz gününde katedralin önündeki kargaşadan yararlanan ve Notre-Dame Kilisesi’ne sığınan Quasimodo tarafından kaçırılır. Askerler idam edemez çünkü o zamanlar ilahi adaletin kralın adaletinden daha üstün olduğuna inanılırdı, böylece Tanrı’ya sığınanlar cezalandırılmazdı ve bu da kral tarafından onaylanmıştır. Daha sonra kralın kendisi buna karşı çıkacaktır. Esmeralda’nın hırsızları, dilencileri ve paçavraları Mucizeler Sarayı’nda toplanarak kiliseye yürür. Amaçları onu oradan çıkarmak ve kaçırmaktır. Kral askerlerini gönderir. Esmeralda, Gringoire ve Frollo tarafından kiliseden kaçırılır. Frollo, Gréve Meydanı’nda kendisi için hazırlanan darağacını gösterir ve kendisini ya da ölümü tercih etmesini söyler. Esmeralda Phœbus’ı sevdiğini söylüyor. Frollo daha sonra onu çingenelerden nefret eden Roland Tower’da ölümü bekleyen Gudule Hemşiresine götürür. Askerleri aramaya gidiyor. Gudule, Esmeralda’yı parmaklıklar arkasında kolundan tutarken, tartışmada kendisinden 15 yıl önce çalınan kızı olduğunu öğrenir. Ancak zaman geçer ve askerler gelir. Gudule Hemşire kızını askerlere vermek istemiyor. Bu arada itilir. Kafasını sert bir şekilde vurur ve ölür. Askerler Esmeralda’yı asarlar. Frollo ve arkasında onun Quasimodo Notre-Dame Kilisesi’nin korkuluğundan ölmesini seyreder. Quasimodo, Frollo’nun bunu yaptığını fark eder ve onu iter, Frollo yere düşer ve ölür. Quasimodo bir süre ortadan kaybolur. Bulunduğunda artık çok geç olmuş ve vücudu iskeletlenmiş, Esmeralda’nın vücuduna sarılır.

Notre Dame’ın Kamburu – Eserleri

MüzikalBaleFilm
Notre Dame De ParisNotre Dame’ın KamburuNotre Dame’ın Kamburu
Kısa Bilgiler
  • Ayrıca filmi de çekilmiştir.
  • Çoğu dillerde çevirimleri yayınlanmıştır.
  • Romanın tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüştür.
  • Roman hem yazarın ülkesinde hem de dış ülkelerde oldukça sevilmiştir.
  • Okunması gereken evrenselleşmiş ve dünya klasiklerinin başyapıtlardandır.
  • Notre Dame’ın Kamburu, Hugo’nun en parlak dönemlerinden birinde yayımlandı.
  • Notre Dame De Paris Müzikali, Victor Hugo’nun romanından esinlenerek oluşturulmuştur.
  • Notre Dame’a ithafen isimlendirilmiş birçok okul, tarikat, kitap, film, heykel, tablo ve başka sanat eserleri mevcuttur.
  • Victor Hugo bu romanda insanların yaşamında kaderin yerini ve yoksulluğun insanı köreltmediğini ortaya çıkarmıştır.
  • 1831’de yayımlanan Notre Dame de Paris’in roman kahramanlarından biri öylesine etkili oldu ki Notre Dame’ın Kamburu adıyla tanındı.
  • Notre Dame’ın Kamburu (orijinal ismi: Notre Dame de Paris), Victor Hugo’nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanıdır.

Notre Dame’ın Kamburu – Kitap Açıklaması

Victor Hugo (1802-1885): Fransız edebiyatının en ünlü yazarlarından biri olan sanatçı, edebi ününü şiirleri ve oyunları ile kazandı. Romantik akımın en tanınmış adları arasında yer aldı. Toplumsal sorunlar ve politikayla yakından ilgilendi, 1848 ayaklanmalarının ardından Kurucu Meclis’e katıldı, daha sonra milletvekilliği yaptı, l’Evénement adlı bir gazete çıkardı. 1852’de Louis Bonaparte’ın imparatorluğunu ilan ettiği hükümet darbesine karşı çıktığı için sürgün edildi. Cezası 1859’da sona erdi, fakat imparatorluk yıkılana kadar gönüllü olarak sürgünde kaldı, 1870’de Fransa’ya döndü. 1871’de Paris Komünü’nü desteklemese de komüncüleri savundu. 1831 yılında yayımlanan romanı Notre Dame’ın Kamburu klasik edebiyatın şaheserleri arasında yer alır.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
2 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
M. Yakup Karaduman
M. Yakup Karaduman
Ziyaretçi
2 yıl önce

Ne günlerdi çizgi filmi olduğu dönemleri hatırlıyorum büyük bir heyecan ile izlerdik. Ellinize sağlık çocukluğumuza gittik 😕

Cezmi
Cezmi
Ziyaretçi
Yanıtla  M. Yakup Karaduman
1 yıl önce

Zaman bulup okuyamadım bir türlü ☹️

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
4,062TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular