Ana SayfaRomanBir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat

Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat

Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat – Stefan Zweig

Tür:Roman, Yaşam Öyküsü
Yazar:Stefan Zweig
Yayınlanma Tarihi:1927
Yayınevi:İş Bankası Kültür Yayınları
Karakterler

Madam Henriette: İçine kapanık biridir.

Mrs C: Kibar bir İngiliz kadın.

Lyonlu Şişman Adam: Henriette’nin kocası.

Konusu

Yaşlı bir kadın, evli olan bir kadının yeni tanıştığı genç ve yakışıklı bir adam ile kaçması üzerine daha önce hiç anlatmadıklarını ortaya dökmektedir. Kadın hayatında daha önce hiç kimseye anlatmadığı ancak hiçbir zamanda unutmadığı 24 saatini itiraf etmektedir. Kitap ise bu itirafları kendisine konu edinmektedir.

Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat Özeti

19. Yüz yılın başlarında, bir pansiyonda birçok farklı milletten insan, zenginler, çiftler, Danimarkalı bir adam ve karısı Mrs C, Lyonlu fabrikatör olan şişman adam ve bu adamın karısı Henriette bulunmaktadır. Otele genç, son derece yakışıklı ve kibar bir Fransız adam gelip yerleşir. Son derece yakışıklı olan bu adama kadınlar fazlası ile ilgi göstermektedir. Ancak genç adam Henriette ile vakit geçirmektedir. Bir gün adam çay sohbetinden sonra Henriette ile birlikte ortadan kaybolur. Bu olay pansiyondaki herkesin şok geçirmesine neden olmuştur. 33 yaşında evli bir kadın olan Henriette’nin çocuklarını ve kocasını bırakması ve sadece iki ya da üç saattir tanıdığı bu adamla kaçmış olması büyük tartışmalara yol açmaktadır.

Alman bir kadın, kadınların ikiye ayrıldığını birinin gerçek kadınlar diğerinin ise Henriette gibi kadınlar olduğunu dile getirmiştir. Herkes bunun ne kadar yanlış ve ayıp bir durum olduğunu söylemektedir. Ancak yazar Henriette’i savunmaktadır. Durumun göründüğü gibi olmadığını dile getirmektedir. Yazara göre Henriette bunu yeni macera ve aşk dolu yaşamlara imrendiği için yapmıştır. Tartışma giderek büyürken herkesin saygı duyduğu Mrs. C. uzlaşma sağlamaya çalışmaktadır. Mrs. C. her halinden mutsuz ve zavallı bir kadın olduğu anlaşılan Henriette’i küçümseyenlere karşılık olarak yazara destek vermektedir. Daha sonrasında ise hayatından bir kesimi paylaşmak için yazardan randevu ister.

Mrs. C. genç yaşında kocasını kaybetmiştir. Bu durumun olumsuz etkilerinden kurtulmak için Monte Carlo’da kumar oynayanları izlemeye başlamıştır. Kadın, insanların ellerinden nasıl bir psikolojiye sahip olduklarını anlamaya çalışmaktadır. Bu sırada dikkatini beyaz eldivenli bir el çeker. Kadın adama hayran olmuştur. Ancak adam kumarda her şeyini kaybetmesine rağmen tekrar kazanma arzuzu ile masadan kalkmamaktadır. En sonunda masadan kalkar. Mrs. C. kendine engel olamaz ve adamın peşine düşer. Daha sonrasında adamı bir bankta çaresiz bir şekilde otururken bulur. Adam yağan yağmura dahi aldırış etmenden ortadan oturmaktadır. Konuşmaya başlarlar. Kadına adama bir miktar para verir ve kalacak bir yer bulacağını söyler adam da bu teklifi kabul eder. O gece adam ile birlikte olurlar. Sabah olduğunda ise Mrs. C. büyük bir pişmanlık duymaktadır. Bunun üzerinde 12 de kumarhane girişine buluşmak istediğini dile getirir ve otelden ayrılır. Buluştuklarında adam hikayesini anlatır. Son derece soylu bir aileden gelmektedir, ancak amcası ile at yarışında kazandığı büyük paradan sonra kumara başlamıştır.  Mrs. C. adama bir miktar daha para verir ve eve dönmesini ister. Adamda kabul eder. Mrs. C.tıpkı Henriette gibi bu adamla kaçmak istemektedir. Ancak Adamın onun yanında kalmak gibi bir düşüncesi yoktur. Adam trene bindiğinde ayrılırlar. Mrs. C. adamla gitmek istediğine karar verir ve treni yakalamak için harekete geçer.

Kısa Bilgiler
  • Stefan Zweig, yazdığı romanlarda ve uzun hikayelerinde genellikle kadın erkek ilişkisi içerisinde yaşanan aşırı tutkuları, aşkı, en uç noktalarda hissedilen duyguları, intiharı ve bunlara benzer içerikleri konu edinmektedir. Bu kitabında da aynı konuları derinlemesine ele almıştır.

Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat – Kitap Açıklaması

“Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat, küçük bir başyapıt.”

-Sigmund Freud-

Biyografileriyle özellikle sanatçı ruhunun derinliklerine ışık tutmakta ne kadar usta olduğunu gösteren Stefan Zweig, Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat’te bu defa dikkatini “sıradan” bir yaşamın olağanüstü bir gününe ve yirmi dört saatlik bir fırtınaya tutulan bir kadının ruhuna yoğunlaştırıyor.  Bu küçük kitap aynı zamanda, Zweig’in birçok öyküsü ve novellası gibi, analize açık, klasik bir “vaka örneği” niteliğinde.

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
adım
adım
Ziyaretçi
1 yıl önce

Mükemmel

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
4,062TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular