Ana SayfaHikayelerBu Böyledir

Bu Böyledir

Bu Böyledir – Mustafa Kutlu

Tür:Hikayeler
Yazar:Mustafa Kutlu
Yayınlanma Tarihi:2013
Yayınevi:Dergah Yayınları
Karakterler

Süleyman: Olayın baş kahramanıdır.Ailesiyle birlikte gittikleri lunaparkta geçmişe gidiş gelişleriyle bu dünyanın oyun mu gerçek mi olduğuyla alakalı iç hesaplaşma yaşayan biridir.

Zinnure: Süleyman’ın eşidir.

Hafız Yaşar: Süleyman’ın hafızlık öğrendiği kişidir.

Rafet:Süleyman’ın dayısıdır.Manifatura dükkanı vardır.

Şinasi:Süleyman’ın felsefe hocasıdır, ancak kendi sorunlarını çözememiş
birisidir.

Konusu

Olay örgüsü Süleyman ve hayatını etkileyen insanlar anlatılırken,
Süleyman’ın aralıklarla geçmişe gidiş gelişleriyle anlatılan hikayede aynı
zamanda bu dünyayı lunaparka benzeten onun ve oyunun içine kapıldıkça gelip geçici olan bu dünyada gerçeği bulmanın güçlüğü anlatılıyor. Tıpkı yazarın dediği gibi “Bu kadar. Yavaşlayacak, duracak. Binenler inecekler. Bu defa başkaları binecek.” Bu dünyanın sarhoşu olanlar, gerçekten uzaklaşıp yollarını kaybederler.

Bu Böyledir Özeti

Hikaye sekiz bölümden oluşmaktadır. Bunlar: Bu Böyledir, Bahtımın Yıldızı, Süleyman’ın Seçimi, Red Cephesi, Manifatura, Kahkaha Çiçeği, Su Sesi, Son

Bu Böyledir

Süleyman Koç, eşi Zinnure ve kızı Fatma ile birlikte lunaparka gezmeye gider. Lunaparkın neonları, florasanları altında Süleyman anılara dalar. Dulayşe’nin oğlu Süleyman, tuğla ocaklarında çalışmış, zayıf, kafası üç numara kazınmış sipsivri bir oğlandır. Yorgancı Yaşar’ın yanında hafızlık eğitimi almış, ne zamandır geçemediği felsefe dersinden geçip muhasebe öğrenerek memur oluşu zihninde tazelenirken kızının onu çekiştirmesiyle birden kendine gelir. Lunaparkta olduğunu fark eder, poligonda atış yaparken tavşanı vurursa talihinin de düzeleceğini düşünür.

Bahtımın Yıldızı

Zinnure’nin gençlik yıllarını, heyecanlarını anlatan bu bölümde, Zinnure Rauf Bey’in oğlu için giyinip süslenirken Süleyman ve annesinin dikkatini çeker. Genç kızın aklı Rauf Bey’in denizci oğlundadır. Fakat Süleyman’ın yardım severliği ve sevimliliğine kayıtsız kalamaz ve evlenirler.

Süleyman’ın Seçimi

Lunaparkta dolaşırken felsefe hocası Şinasi Bey’e rastlarlar. Felsefeden geçince mezun olup memur olduğu yıllar aklına gelir. Süleyman Hafız Yaşar’ı ve yorgancı dükkanını çok özlüyordur. Memurluk tercihinde mutsuzdu. Ne var ki Hafız Yaşar ona “Hafızlık geçim yolu değil. Para ile Kur’an ı Kerim okunmaz” demişti. Zinnure ile evlenmek için işe ihtiyacı vardı, memur olmayı tercih etmişti.

Red Cephesi

Bu bölümde Süleyman’ın hocası Hafız Yaşar dan bahs edilir. Hafız Yaşar yorgancılık yaptığı dükkanını, şehirleşmeye, betonlaşmaya karşı bir başına verdiği mücadelesi ile korumuş adeta dükkanının ağaçları, çiçekleri yola karşı meydan okumuştur. Hafız Yaşar ”Bu böyledir.” diyen topluma inat, bunun sonunun yada sonucunun daha önemli olduğunu idrak etmiş, gönlü güzel bir adamdır. Ağaçlarını, çiçeklerini bile Besmeleyle dokunan, her şeyin ilahi bir yansıma olduğunu düşünen birisidir.

Manifatura

Süleyman’ın dayısı Rafet manifatura dükkanının içini tanzim ederken bir yandan da dükkanını büyütme hayalleri kuruyordur. Namazını eda etmek için camiye gittiğinde, aklı dünya işlerindedir. Namazını kılarken Allah’a yöneldiğinin farkında bile değildir.

Kahkaha Çiçeği

Süleyman’ın felsefe hocası olan Şinasi Bey, eşinden ayrı yaşıyordur. Bu arada meslektaşına platonik aşıktır, bir türlü söyleyemiyordur. Kendi sorunlarını çözemiyor, lunaparkta ne yaptığını bilmeden geziniyordur.

Su Sesi

Süleyman la aynı yerde yaşayan ve hiç evlenmemiş zabıt katibi Sabahat’in dünyaya bakışı ve toplum içindeki yeri anlatılır.

Son

Hikayenin son bölümünde ilk bölüm olan “Bu böyledir” ile bağlantı kurulur. Zinnure’nin çok istediği fırını çekilişte kazanmışlardır. Lakin çıkış yolunu ararken kazandıkları hediye onlara yük olmuştur. Lunaparktan çıkmak istemelerine rağmen çıkışı bulamıyorlar, herkesin gittiği yöne giderek çıkıştan biraz daha uzaklaşıyorlardır. Burada lunapark dünyayı tasvir ediyor. Dünyanın ışıltısı, renkli albenisi, içine gireni kendine çeken hatta çıkış kapısını unutturan bir yer olduğu anlatılır. Oyun alanıdır lunapark, içinde oyalanırken gerçek hayattan uzaklaşıp çıkışı ve evin yolunu unutmamak gerekir.

“Dağa taşa bakarsın, şu gördüğün çiçeklere, sokaktan geçen adamlara, her şeye, her şeye. Bu çiçek neler söylüyor, bu adam nereye gidiyor, bu taşı buraya niçin koymuşlar, hep anlarsın. Gece gündüz, uyku ile uyanıklık, hayatla ölüm birleşir. Dünyada niçin varsın, anlarsın. Okudukça açılırsın”

Bu Böyledir – Kitap Açıklaması

Hep beni yazdın. “Mağlupken ordu, yaslı dururken bütün vatan”. Şu sırıtkan tavşanı kurşunlayıp yeni bir sayfa açayım. Benim Kronolojimi biliyor musun sen? Lunapark’ın neonları, florasanları geceyi gecelikten çıkarıyor. Işığın beyazın mor, mor kızılı, yer yer çilek kırmızısı karışıyor. Boşluğa doğru sandalyeler uçuyor. Yeşil-beyaz sandalyeler. Neredeyse uçan daireler.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
Nurhayat Akbulut
Nurhayat Akbulut
İyi kitap okumak geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
3 Yorum
En eski
En yeni En çok oy alan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
Kerem sert
Kerem sert
Ziyaretçi
1 yıl önce

TŞK

sedaa
sedaa
Ziyaretçi
1 yıl önce

okurken çok aklım karışmıştı ya

Büşra Naz Özdemir
Büşra Naz Özdemir
Ziyaretçi
1 yıl önce

Çok güzel bir kitap tavsiyesi ederim

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
3,968TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular